Skinplan Visie op dermatologie.

Schoonheid zit ook van buiten
De manier waarop wij uiterlijke schoonheid zien heeft te maken met het zelfbeeld en het beeld dat een ander van je heeft. Dit beeld is deels cultureel bepaald. Wat mooi is in de ene cultuur hoeft dat niet te zijn in een andere.

Zelfbeeld
Zelfbeeld is een reactief patroon. Ga maar eens met een big smile over straat lopen. U zult heel wat vrolijke blikken terugkrijgen. Maar wat als je donkere kringen onder de ogen hebt en een diepe lijn van mondhoek naar kin. En dat terwijl je helemaal niet chagrijnig of moe bent. Anderen, en ook jij kijken op dat moment op een ander manier naar je. Dat voel je en daar krijg je duidelijkere en minder duidelijke reacties op. Je zou er daadwerkelijk humeurige en moe van worden!

Uiterlijke kenmerken
Uiterlijk wordt bepaald door een grote variëteit aan kenmerken, zoals vorm van het gezicht (voorhoofd, kaaklijn, jukbeenderen), huidtype, ogen, positie van de wenkbrauwen, mond en lippen, ouderdomskenmerken van de huid en zo voorts. Deze kenmerken kunnen, als zij niet voldoen aan een gewenst beeld, aanleiding geven tot een negatief zelfbeeld. Of in ieder geval: de wens tot verandering van uiterlijke kenmerken.

Negatief zelfbeeld
Een negatief zelfbeeld is een veel voorkomend probleem met vaak ingrijpende consequenties voor de betrokkene. Correctie van uiterlijke kenmerken kan verlichting geven. Overigens is alleen werken aan en verbeteren van uiterlijkheden vaak niet de enige oplossing. Het kan wel een (belangrijk) onderdeel van een weg naar een meer positief zelfbeeld zijn.

Geschiedenis
In de geschiedenis van de mensheid is door vrijwel alle culturen geprobeerd het uiterlijk van vrouwen en mannen aan een ideaalbeeld aan te passen. De oude Egyptenaren zijn hiervan een goed voorbeeld, maar ook daarvoor en zeker erna is de zoektocht naar het verbeteren van het uiterlijk doorgegaan.